+38(050)6630132 businesswoman.if@gmail.com

Кава без шкоди: скільки чашок можна пити в день?

Кава без шкоди: скільки чашок можна пити в день?

Для багатьох сучасних людей кава є не просто напоєм, а синонімом до слова «життя», бо рідко працівник офісу здатний уявити собі існування без еспресо, капучіно або латте.  

Одна лише думка про його легендарний аромат допомагає людям, які страждають від хронічної втоми, встати вранці з ліжка.

У той же час зловживати цим напоєм не можна: він може нашкодити. Про те, скільки чашок кави можна пити в день, коли це краще робити, і що в нього додавати, щоб він приносив тільки користь, читайте на цій сторінці.

Кава: користь і шкода

У кавових зернах міститься близько 30 найменувань всяких корисних для організму мікроелементів: кальцій, калій, магній, залізо, органічні кислоти, антиоксиданти і т. д. Саме ці компоненти і визначають властивості кави.

Головним елементом, за який кава цінується, є кофеїн – речовина, здатна підбадьорити, підняти працездатність, поліпшити концентрацію уваги. Саме завдяки кофеїну любителі ароматного напою виглядають завжди бадьорими і енергійними. Це з’єднання володіє ще кількома корисними для людини властивостями:

  • Підвищує швидкість реакції мозку.
  • Сприяє виробленню серотоніну, тому каву можна назвати природним антидепресантом. А скільки чашок кави за день можна випити вприкуску з шоколадом – ще одними потужними природними ліками проти нудьги і апатії! Так що, якщо вам стало дуже сумно, вам просто необхідно стати кофеманом.
  • Зніме головний біль, якщо він не викликаний підвищенням артеріального тиску.

Корисний вплив на організм має також теофілін:

  • Знімає набряки.
  • Зменшує задишку.

До того ж, як з’ясували вчені, помірне вживання кави допомагає запобігти інфаркт та інсульт, знизити ризик виникнення хвороб Паркінсона й Альцгеймера, попередити карієс і знижує прояви алергії.

Але, звичайно, назвати каву виключно джерелом здоров’я і користі не можна. Не дарма ж лікарі забороняють каву при багатьох захворюваннях. Так, наприклад, протипоказаний цей напій при гіпертонії, загостренні шлункових захворювань, хворобах серця. А все тому, що кофеїн змушує судини і серце працювати в посиленому режимі, дратує шлунок, викликає безсоння. До того ж, він викликає сильне звикання, що ускладнює контроль норми вживання напою.

В той же час навчитися вживати каву в міру – не таке вже складне завдання. Відповідь на питання, скільки чашок цього напою в день можна вживати для кожної людини в різних випадках буде різною. Отримати користь можна тільки з меленої кави, розчинний аналог в цьому плані не розглядається, оскільки він практично не володіє характеристиками натурального напою.

Скільки чашок натуральної кави можна пити в день здоровій людині?

Тим, хто не страждає ніякими захворюваннями, може здатися, що улюблений напій вони можуть пити в необмежених кількостях. Багато хто так і роблять, випиваючи по літру арабіки або робуста в день. А потім дивуються, що бадьорість швидко змінюється млявістю, з’являються дратівливість, безсоння, апатія. Щоб подібних проблем не виникло, слід пам’ятати про декілька правила вживання кави.

Максимальну користь приносить напій з свіжомелених зерен, оскільки він зберігає максимальну кількість корисних речовин, у тому числі і кофеїну.
В ідеалі пити фільтровану кави: в такому випадку ймовірність попадання в організм кавовій гущі разом з канцерогенами буде мінімальною.
Краще всього відмовитися від ароматного напою у вечірній час, перед сном, щоб уникнути проблем з засипаням. Що ж стосується питання про те, скільки можна чашок кави в день взагалі випити, то тут необхідно орієнтуватися приблизно на 3-4 чашки. При цьому потрібно пам’ятати: чим міцніший напій, тим меншим буде дозволений обсяг його вживання.
Найкориснішим буде напій без цукру: він сприятливо позначиться не тільки на загальному тонусі організму, але і на стані зубів. Багато кавоманів дуже люблять незвичайне відчуття чистоти на зубах, яке залишає випитий еспресо або американо. Це не просто ілюзія, після кави зуби дійсно можуть очищатися від бактерій. Якщо ж в напої відсутній цукор, зубна емаль від контакту з ним тільки виграє.
Оскільки в каві містяться ферменти, які підвищують кислотність шлунку та подразнюють його, а також вимивають з організму кальцій, напій корисніше пити з додаванням молока або вершків. Це і нейтралізує таніни, і збагачує напій кальцієм, і надає йому дивовижний смак.
При можливості потрібно намагатися не пити каву день у день, робити розвантажувальні дні, так можна запобігти виникненню залежності від кофеїну.
Скільки чашок напою в день випивати, залежить від його різновиду. Так, наприклад, найбільше кофеїну міститься в еспрессо, а ще в домашньому напої з турки, приготованому з перемелених зерен. Тому такими напоями не варто захоплюватися. Щоб отримати максимум задоволення від кави, можна віддати перевагу капучіно, американо або кавовим напоям: їх можна випити близько 5 середніх чашок в день.
При дотриманні цих нескладних правил здорова людина може бути впевнена в тому, що її судини, серце, печінка і шлунок, а також нирки не тільки ніяк не постраждають, але ще і стануть більш міцними.

Людям, у яких є проблеми зі здоров’ям, пити каву навіть по цих правилам, не рекомендується.

Кому взагалі не можна пити каву?

Абсолютним протипоказанням для вживання кави є виразка шлунка: при ній не можна пити ніякі сорти цього напою. Завдати шкоди кава може також людям, які страждають такими захворюваннями, як:

  • Цукровий діабет, гастрит, СПК. При всіх цих захворюваннях кава може посилювати прояви таких неприємних симптомів, як біль у животі, здуття, печія, діарея. До того ж, еспресо або домашній напій з турки може посилювати хвороби органів ШКТ, тому людям з такими проблемами не варто навіть думати про те, скільки випивати чашок на добу і чи варто в каву додавати молоко. Їм не можна ні крапельки, ні з молоком, ні з вершками, ні з коньяком!
  • Гіпертонія. Кава при підвищеному тиску може стати причиною розвитку гіпертонічного кризу або навіть інсульту.
  • Ішемічна хвороба серця, аритмія та інші серцеві захворювання. Навіть у стадії ремісії, людям з такими хворобами краще відмовитися від кави, адже вона загрожує інфарктом.
  • Хвороби очей. Вчені не так давно з’ясували, що кава при регулярному споживанні може викликати захворювання органів зору.
  • Інфекційні захворювання. При інфекції серце отримує і без того високе навантаження, катувати його кофеїном не варто.

Також не можна пити кавові напої вагітним і годуючим жінкам: кофеїн здатний проникати в плаценту та в грудне молоко, погіршуючи всмоктування організмом плода і новонародженого малюка заліза, кальцію та інших мікроелементів. Скільки б молока майбутня або годуюча мама не додавала в свій улюблений напій, він все одно буде шкідливим для її малюка.

Якщо узагальнити все сказане, можна зробити висновок: питання про те, скільки кави можна пити в день кожній окремій людині, повинно вирішуватися суто індивідуально. Якщо ви добре себе почуваєте, можете сміливо завершувати чашкою ароматного напою сніданок, обід і вечерю.

З’явилися проблеми зі здоров’ям? Обмежте вживання кави і простежте, як це впливає на організм. Чекаєте малюка? Замініть улюблений напій цикорієм і трохи почекайте: через рік-другий кава знову стане частиною вашого життя.

Ставтеся до кави з розумом, як до напою-енергетику, чогось на зразок алкоголю, який не можна пити для втамування спраги. Вживайте помірно, насолоджуючись кожним ковтком, тоді він буде по-справжньому корисним і ніколи не набридне.

Джерело