+38(050)6630132 businesswoman.if@gmail.com

Віктор Ющенко: Сьогодні ми маємо не чекати московського миру, а визволяти державу

Віктор Ющенко: Сьогодні ми маємо не чекати московського миру, а визволяти державу

У Південній Кореї, у місті Косон, завершився п’ятий Балто-Чорноморський форум, проінформувала «Міжнародна організація жінок України (МОЖУ)» на своїй сторінці у Facebook. Як зазначило джерело, захід відбувся у палаці Миру.  

Цьогоріч більшість спікерів піднімали питання миру, пошуку компромісів на міжнародній геополітичній арені, а також налагодження подальшої співпраці у взаємодії зі світом. Учасниками форуму стала низка представників політичних кіл, бізнесу, громадських організацій, благодійних фондів, представники ЗМІ. Усі вони приїхали з різних країн світу. Серед українських представників був третій президент України Віктор Ющенко. Після закінчення п’ятого Балто-Чорноморського форуму він розповів про своє враження та висновки від цьогорічного заходу.

«Коли два роки тому виникла ідея створення Балто-Чорноморської платформи, ми крок за кроком підійшли до думки, щоб сформувати східноєвропейську платформу, на базі якої могли б зібратися президенти Східної Європи і поставили б на порядок денний найголовніше питання – питання безпеки. Адже сьогодні у Східній Європі є шість воєнних конфліктів. Поки що жоден із них неврегульований. Перший розпочався 27 років тому, останній – стався 4,5 роки тому. Відповідно, зараз питання безпеки є найскладнішим, і поки що воно не має візії міжнародного формату врегулювання», – зауважив Віктор Ющенко.

c520baca-3d48-b54b-9f07-54177200e3f4.

За його словами, зараз у світі ключовою проблемою є вирішення питання безпеки, а для України це питання є надважливим.

«Сьогодні ми живемо стихійно.Основні питання, які задаються, наприклад, питання війни. Зараз це питання №1. Якщо ми не дамо відповідь на нього, тоді ми не дамо відповідь ні на що. Я не бачу, що вихід із цієї ситуації зараз є в українському парламенті, який є головним політичним інститутом держави. Тому, можливо, найбільш ризиковий проект, котрий у нас починає набирати обертів, і який легко конвертується в хаос і втрату цілісності, так званий проект «миру». З’явилися миротворці (політичні сили), які можуть за 2-3 дні принести в Україну так званий «мир». Цей мир – московський, який жодним чином не пов’язаний із визволенням нашої держави. Це мир через капітуляцію, через втрату нашої цілісності. Насправді є декілька точок або одна базова червона лінія, яку ми не маємо права переступати на політичних дебатах із Москвою: це наша територіальна цілісність і наш суверенітет. Це не повинно ніким обговорюватися, у томі числі українською політичною владою. Ми повинні розуміти, що є два шляхи закінчення війни: один – через перемогу, інший – через поразку (капітуляцію). В останньому випадку український інтерес буде забутий на багато поколінь», – наголосив Віктор Андрійович.

Український політик переконаний, що першопричиною воєнних конфліктів, котрі зараз тривають на території Східної Європи, є геополітична складова.

«Ми ставимо за мету донести до світу, що те, що зараз відбувається у Східній Європі (Нагірний Карабах, Південна Осетія, Абхазія, Крим, Придністров’я, Донбас), це не локальні національні конфлікти, а геополітичні конфлікти. Це конфлікти між російським імперським феодалізмом і демократичною Європою. Це конфлікт раба і вільної людини. Ці ситуації не мають внутрішнього національного визначення і першопричини. Якщо ми засвоїмо, що це геополітична проблема, очевидно, що для її врегулювання потрібні геополітичні інструменти, чого зараз бракує. Тоді виникає питання: як цього досягти? Наприклад, створити платформу, де зберуться політичні лідери Східної Європи, у першу чергу з тих регіонів, які наразі страждають від воєнних конфліктів, дадуть оцінку нинішній ситуації, зрозуміють витоки даної проблеми і сформулюють план дій, який би радили застосовувати представникам влади європейських країн для врегулювання питання», – заявив третій президент України.

72cbd82b-74d0-3772-da7b-62d912e95641.

Також він додав, що задля вирішення даної проблеми замало будувати плани на майбутнє, необхідно також дати оцінку своєму минулому і зробити відповідні висновки.

«Якщо ми суспільно домовилися, незалежно від того, які політичні і соціальні групи ми представляємо, яким ми бачимо не лише майбутнє, але і не менш важливе учорашнє, тобто, якщо у нас є концепт, чого ми хочемо досягти як український клан, тоді ми можемо говорити про місію будь-якої частини суспільства: влади, громадських ініціатив, церкви і так далі», – розповів Віктор Андрійович.

Джерело