+38(050)6630132 businesswoman.if@gmail.com

Вмикаємо “фільтр” оточення

Вмикаємо “фільтр” оточення

Як багато в нашому житті залежить від оточення, від тих, з ким ми проводимо свій час, спілкуємось, ділимось таємницями чи захоплено слухаємо. Що ж зближує таких часом різних людей і дозволяє назвати їх друзями? Вік, сімейний статус, робота чи університет, а може, все одразу? Чому стосунки з так званими подругами часто мають тенденцію закінчуватись різко, без будь-яких на те вагомих причин? Пояснення доволі просте – більшість таких друзів – це випадкові знайомі. Вас просто звели обставини, чи то вічне «вона була поряд, коли мене кинув хлопець», чи «позичила грошей в скрутну хвилину», а може, «перешіптувались разом про колегу по роботі» тощо. Такі друзі, швидше за все, з`явились у житті випадково, завдяки вдалому моменту. Вони люблять бути поряд саме у важкі хвилини вашого життя – у такий спосіб вони компенсують свою невпевненість і слабкість, починають відчувати підтримку. Іншим потрібна подружка для посиденьок в ресторані, походу в кіно чи спортзал. Їм потрібно розказати комусь про чергового бойфренда чи пожалітись на злющу начальницю.

Гірше за все, коли такі друзі з`явились у момент твого взлету. Доводиться годинами слухати емоційні скарги подруги і відчувати вину за те, що в тебе все добре. На щастя, такі друзі мають тенденцію не затримуватись у житті надовго.

Після чергової такої подружки починаєш інтенсивно фільтрувати «вхідних друзів». Більшість психологів рекомендують зосередити увагу на вигідних знайомствах, корисних зустрічах і спілкуванні виключно на теми бізнесу-роботи-кар’єри. Є безліч стратегій і тактик, які ділять людей на так звані квадри і рекомендують обирати для себе найзручніші варіанти. Сотні схем, таблиць і тестів, які дозволять визначити потенційну споріднену душу. Але чи можна після цього називати цих людей друзями? Людей, яких ти обрав за певними опціями, як страву з меню в ресторані (і без майонезу, будь ласка)? Це радше просто знайомі.

На щастя, добре, що не все в житті можна спланувати і продумати. У цьому є якась особливість. І серед всіх цих знайомств все ж трапляються люди, які здатні пройти з тобою і взлети, і падіння. У наш час особливо важливо цінувати «своїх» людей. І тоді не потрібно буде вмикати якийсь «спеціальний» фільтр, бо справжніх не відфільтрує ні час, ні відстань, ні природні катаклізми. У них ти можеш вчитись чомусь цікавому й новому, з ними ділитись потаємними секретами і проводити вільний час. Тому не потрібно обмежувати себе у спілкуванні, фільтрувати і боятись йти на контакт.

Бути відкритим – ось справжня розкіш. А життя все одно все скорегує і залишить найкращих.