+38(050)6630132 businesswoman.if@gmail.com

Різдво Христове у західних християн: історія, традиції та ритуали

Різдво Христове у західних християн: історія, традиції та ритуали

Щорічно 25 грудня західні християни відзначають Різдво Христове. Це свято встановлене на честь народження у плоті Сина Божого Дівою Марією у місті Віфлеємі.  

Це одне з найголовніших християнських свят як у католиків, лютеран та інших протестантських конфесій, так і у православної церкви, яка відзначає цю подію за старим стилем дещо пізніше, 7 січня.

У 2018 році католицьке Різдво припадає на вівторок. З 2017 року це свято затверджене в Україні на офіційному рівні і є вихідним днем.


Різдво Христове у західних християн – історія свята

Різдво Христове у західних християн

Різдво Христове у західних християн © depositphotos

Перші згадки про святкування Різдва Христового 25 грудня відносяться до IV століття.

Імовірно ця подія приурочена до дати зимового сонцестояння, яке в багатьох культурах розцінювалося як відродження і початок нового життя.

Крім того, вважається, що свято Різдва Христового витісниkj язичництво і бере початок від що культового свята “День народження Непереможного Сонця”, яке проводилося цього дня римлянами

Ще одна версія свідчить, що Різдво Христове обчислювалося, виходячи з дати свята Боговтілення (зачаття Божого Сина), яке відбулося 25 березня. Якщо додати до цього дня 9 місяців, то виходить 25 грудня.


Як святкується католицьке Різдво Христове – традиції та ритуали

Різдво Христове у західних християн

Різдво Христове у західних християн © depositphotos

За чотири тижні до католицького Різдва починається період Адвенту, тобто час посту, очікування, приготування та роздумів на тему другого пришестя Ісуса Христа.

Також у Різдво Христове здійснюються 3 Різдвяних богослужіння – на честь Бога-Отця, Божої Матері та християнської душі. За традицією, піст закінчується з появою на небі першої вечірньої зірки.

Починаючи з ХІІІ століття, в храмах з’явився звичай для поклоніння християн оформляти ясла з Немовлям Ісусом, Богородицею, Йосипом, пастухами, а також домашніми тваринами.

У святкуванні Різдва тісно переплелися церковні і народні ритуали. У католицьких країнах популярне ходіння по домівках, колядування, пісні та святкові побажання. На жаль, цей звичай засуджується церковною владою як язичницький.

З періодом свята пов’язано багато традицій, наприклад, таких, як Святвечір, різдвяний вінок, різдвяний календар, різдвяне поліно, ламання хліба, подарунки тощо.

Різдво Христове у західних християн

Різдво Христове у західних християн © depositphotos

Головна традиція Різдва Христового – це встановлення в оселях, храмах і на міських площах ритуального дерева – нарядженої іграшками, гірляндами, горіхами і цукерками ялинки. Ця язичницька традиція зародилася у німців, у яких ялинка є символом життя і родючості, і поступово поширилася по всьому світу.