ЛАУРЕАТ ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ «ЛЮДИНА РОКУ– 2017» в номінації «Лідер ресторанного бізнесу року»

Денис Комаренко
Шеф-кухар гастрокафе «Тарелка»
Нагороди:
 Денис Комаренко тричі входить в список рейтингу від журналу Фокус «25
кращих Шеф-кухарів України» в 2009, 2011 і 2012 році;
 Нагороджений званням шеф-експерт в Асоціації Шеф-кухарів України;
 У 2016р і 2017р відзначений нагородою Міжнародним Конгресом FONTEGRO
UKRAINE.
Три головні події 2017 року за Вашою версією:
 Участь в Третьому Міжнародному Конгресі Шеф-кухарів FONTEGRO
UKRAINE 2017;
 Презентація документального трьохсерійного фільму «КРАЙ ХЛІБА» – спільний
проект Дениса Комаренко і режисера Сергія Олійника;
 Участь у II сесії Асоціації Шеф-кухарів України.
Девіз Вашого підприємства: Всі страви Світу в Тарілці.
Хто чи що є талісманом Вашого ресторану? У момент створення ідеї Гастрокафе
«Тарелка», основою створення концепту кухні був хліб. Хліб особливий, за складом і
властивостями унікальний. Це був довгий процес, в ході якого вирощувалася закваска,
підбирався купаж борошна, створювалася технологія його виробництва. На
сьогоднішній день у цього хліба є ім'я «Київський хліб ремісничий на заквасці», який
на протязі вже майже п'яти років існування проекту, був і є його талісманом. А якщо
точніше – його дороговказною зіркою.
Життєві принципи, які допомагають Вам досягти поставленої мети. Сліпа
відданість поставленої мети і справи. Незалежність.
Чи існує в сфері Вашої професійної діяльності таке поняття, як «Кодекс честі»?
Ваш професійний і особистий «Кодекс честі». Так, існує. Кожен кухар повинен
готувати з честю. Поважати того, кому готує, що він готує і самого себе.
Як велику кількість різних людей спонукати думати про успіх однієї компанії? Я
вважаю, що людей неможливо змусити думати про успіх компанії.
Але можливо зробити так, щоб компанія стала частиною їх самих. Для цього спочатку
потрібно цілком і повністю вкласти самого себе.
Бути сьогодні успішним – це… Для Шеф-кухаря УСПІХ – це той п'ятий елемент.
Коли він є в тому, що ти робиш – ти бачиш щасливі очі людей і це дуже важливо.
Ваш улюблений афоризм? Шеф-кухар – це не професія, а спосіб життя.
Хто з видатних діячів людства може бути взірцем для працівників Вашої
компанії? Цією людиною є Paul Bocuse. Це дійсно, видатний діяч людства. Який ще за
життя був легендою і прикладом. На жаль, в цьому році його не стало.
Якщо щастя не в грошах, то в чому? А якщо все-таки в грошах, то чому? Гроші
дуже важливі, але щастя в моєму розумінні – це натхнення, якщо воно у вас є, то ви
щасливі.

Назвіть вашу улюблену страву, і що ви найкраще готуєте самі? На це питання
відповісти однозначно неможливо, так як я Шеф кухар.
Але одне сказати можу точно, коли я готую – роблю це з величезним задоволенням. І
що саме я готую в цей момент, не має великого значення.
Якби Ви відкрили нову планету, як би Ви її назвали? Навряд чи вийде зробити це
найближчим часом – катастрофічно не вистачає часу. Але, якби планети відкривали
Шеф-кухарі, думаю що незабаром у нас на зоряній карті з'явилися би такі планети як
Ескалоп, Бешамель, Пармантье, Морбьер .. По-моєму, звучить не погано …
Якби в Вашу честь кулінари назвали якусь страву – що це буде? Салат, суп,
десерт, напій? Які інгредієнти? Справа в тому, що мені дуже складно догодити. І
можливо, швидше за все, у мене може з'явиться дуже багато питань до страви, до
інгредієнтів …. Тому, вже краще кулінари нехай загадають астрономам знайти нову
планету, а ії можно вже і назвати на мою честь))
Ви часто відмовляєте собі від смачненького? Дивлячись що розуміти під словами
«смачненького». А якщо серйозно – дуже люблю здобну випічку, а саме Штолен. Це
традиційна німецька різдвяна випічка, яких можна з'їсти хоч дюжину в один присід.
Доводиться себе обмежувати – з'їдаю тільки половину)
Головні якості, якими повинен володіти шеф-кухар? Головне, чим повинен
володіти Шеф-кухар – яскраве почуття смаку.
Яке диво світла Ви хотіли б перенести в своє рідне місто? Що б воно
символізувало? Це дуже хороше запитання. В принципі можна будь-яке диво світу
перенести до нас в Київ або в будь-яку точку Країни. І придумати щоб воно
символізувало. Але це, все одно буде не наша культура. Так як будь-яке диво світу,
глибоко сягає корінням в історію тієї чи іншої держави. Тому потрібно звернути увагу,
на чудеса, які з нами поруч. Думаю, одним з них є Києво-Печерська Лавра.
Уявіть, що до Вас у гості приїхав Президент Америки з проханням показати
Україну. Куди б Ви його запросили на екскурсію? Ви знаєте, сказав би, напевно, як
є. Дуже багато роботи, Пане Президенте, а зараз ще потрібно ставити на ноги ферму.
Думаю, що він не засмутився б, адже у нас є кому в країні супроводжувати екскурсії.
Чи є у Вас мрія, що поки не здійснилась? Якщо «так», то яка? Так є. Це мрія, яка
пов'язана не тільки зі мною. Гадаю, якщо б вона здійснилася – це був би величезний
прорив, точніше сказати квантовий стрибок в сфері ресторанно-готельного бізнесу.
Мрія – це Червоний Гід Мешлен в Україні.